طرز تهیه تنباکو معسل مزایا از توتون ورجنیا

 فرمول رایگان تنباکو

توتون  73 %گلیسیرین 12 %ملاس6 %آب مقطر 5 %رنگ 1 %اسانس 3 %

 فرمول با کیفیت در حد نخل موجود می باشد.با ما در ارتباط باشید..

طرز تهیه تنباکو معسل از توتون

تهیه نباکو میوه ای

آموزش تهیه تنباکو دو سیب 

فرمول تنباکو دو سیب

فرمول ساخت تنباکو میوه ای با توتون وریجنیا

روش تولید تنباکو معسل

رفع اشکالات تولید در تنباکو میوه ای

فروش طرز ساخت تنباکو

آموزش ساخت تنباکو میوه ای از برگ درختان (مناسب تولید در خارج از کشور)

فرمولاسیون تنباکو میوه ای

دوستان گرامی : اگر قصد تولید تنباکو میوه ای دارید به چند اصل دقت نمایید

ابتدا : اگر قصد خرید تجهیزات بسته بندی دارید خیلی خوب است , ولی شرکت ما فقط روش ساخت ارائه میدهد

 یعنی ما به شما آموزش میدهیم چگونه بدون دستگاه

.توتون وریجنیا را تبدیل به تنباکو نمایید.اطلاعات خرید توتون عالی و مواد اولیه مناسب ارائه میدهیم

ولی ما دستگاه فروش نیستیم و نمیخواهیم نقش واسطه بازی نماییم.پوزش ما را پذیرا باشید.ممنونم

البته به نظر بنده اگر قصد تولید تنباکو معسل دارید

ابتدا در مقادیر اندک تستی تولید نمایید.چون دستگاه برای بسته بندی است نه کار دیگری

کیفیت تولید 1 کیلو با 1 تن تفاوتی ندارد

ما به شما آموزش میدهیم چگونه 1000 گرم توتون را تبدیل به  2 کیلوگرم تنباکو معسل با کیفیت نمایید در شرایطی حتی به مقادیر بیشتر با ما همراه باشید.ممنونم

تولید تنباکو.اگر در رنگدهی به توتون برزیلی مشکل دارید با ما مشاوره نمایید

 

کشت تنباکو معمولاً سالانه انجام می شود. تنباکو در قاب های سرد یا گرماب ها جوانه می زند و سپس تا زمانی که بالغ شود به مزرعه پیوند زده می شود. د

ر آب و هوای گرم با خاک غنی و با زهکشی خوب رشد می کند . در سال 2000 حدود 4.2 میلیون هکتار توتون در سرتاسر جهان زیر کشت بود که بیش از هفت میلیون تن تنباکو تولید کرد. [1]

کشت تنباکو در بستر رودخانه خشک، تیرلی، مالی، 1980

دانه های تنباکو بر روی سطح خاک پراکنده می شوند ، زیرا جوانه زنی آنها در اثر نور فعال می شود. در ویرجینیا مستعمره، بسترهای بذر با خاکستر چوب یا کود حیوانی (کود اسب اغلب پودر ) بارور می شد. سپس بسترهای بذر را با شاخه ها پوشاندند تا گیاهان جوان را از آسیب سرمازدگی محافظت کنند و گیاهان تا حدود آوریل به حال خود رها شدند.

در قرن 19، گیاهان جوان مورد حمله فزاینده انواع خاصی از سوسک‌های کک ، Epitrix cucumeris یا Epitrix pubescens قرار گرفتند که نیمی از محصولات تنباکوی ایالات متحده را در سال 1876 از بین بردند. در سال‌های بعد، آزمایش‌های زیادی برای کنترل سوسک کک انجام شد و مورد بحث قرار گرفت. . در سال 1880، پرورش دهندگان دریافتند که جایگزین کردن شاخه ها با یک قاب پوشیده شده با پارچه نازک به طور موثری از گیاهان در برابر سوسک محافظت می کند. این عمل گسترش یافت و در دهه 1890 در همه جا حاضر شد.

در آسیا، اقیانوسیه و شبه قاره هند، کرم بریده تنباکو ( Spodoptera litura ) آفت بزرگی برای گیاه تنباکو است. عادات غذایی شدید کاترپیلار می تواند 23 تا 50 درصد از دست دادن محصول را به همراه داشته باشد و در نتیجه فشار اقتصادی به اقتصادهای کشاورزی محلی وارد شود. [2] همچنین شناخته شده است که حلقه کلم باعث آسیب به گیاهان تنباکو در کارولینای شمالی شده است، که به دلیل نداشتن روش مناسب برای کنترل کاترپیلارها باعث نگرانی کشاورزان شد. [3]

تنباکو سایه ای عمل رشد گیاهان در زیر صفحه پارچه پنیر است. از برگ های نازک آن برای بسته بندی بیرونی سیگار برگ استفاده می شد. [4]

محصولویرایش کنید

خشک شدن برگ های بسما در روستای پوماک زانتی ، یونان ، 2001 در آفتابماشین های برداشت تنباکو در هند شرقی هلند ( اندونزی امروزی ) در حدود سال 1920.

تنباکو را می توان به روش های مختلفی برداشت کرد . در قدیمی ترین روش، کل گیاه را به یکباره با بریدن ساقه از روی زمین با داس برداشت می کنند. در قرن نوزدهم، تنباکوی روشن با کندن تک تک برگ‌ها از روی ساقه هنگام رسیدن شروع به برداشت کرد. همانطور که گیاهان رشد می کنند، معمولاً نیاز به روکش و مکیدن دارند. «تاپینگ» حذف گل‌های تنباکو است در حالی که «مکیدن» هرس کردن برگ‌هایی است که در غیر این صورت بی‌مولد هستند. هر دو روش تضمین می‌کنند که تا حد ممکن انرژی گیاه روی تولید برگ‌های بزرگی که برداشت و فروخته می‌شوند متمرکز می‌شود. «کروپینگ»، «کشیدن» و «پرایمینگ» اصطلاحاتی برای حذف برگ‌های بالغ از گیاهان تنباکو هستند. برگها را در حین رسیدن از پایین تا بالای ساقه برش می زنند.

اولین محصول برگ که در نزدیکی پایه ساقه تنباکو قرار دارد، در ایالت های تنباکوی جنوبی روستایی "لوگ شن" نامیده می شود. آنها را "لوگ های شنی" می نامند زیرا این برگ ها نزدیک به زمین هستند و هنگام بارش باران شدید به خاک، ماسه و خاک رس پاشیده می شوند. گیره های شن و ماسه بیشترین وزن را دارند و کار با آنها سخت ترین است. وزن آنها به دلیل اندازه بزرگ و وزن اضافه خاک است. برده‌ها هر پشته را به «طنبان» یا «لوپر» می‌بردند، که معمولاً یک برده زن بود، که هر دسته از برگ‌ها را دسته‌بندی می‌کرد. در نهایت کارگران تنباکو را حمل می کردند و روی سورتمه یا تریلر می گذاشتند.

با نزدیک شدن به انقلاب صنعتی در آمریکا، واگن‌های برداشت که برگ‌ها را حمل می‌کردند مجهز به ریسمان‌های نیروی انسانی بودند، دستگاهی که از ریسمان برای چسباندن برگ‌ها به تیرک استفاده می‌کرد. در دوران مدرن، مزارع بزرگ توسط یک تکه تجهیزات مزرعه برداشت می‌شود، اگرچه برداشتن گل و در برخی موارد کندن برگ‌های نابالغ هنوز با دست انجام می‌شود.

برخی از کشاورزان هنوز از "دروگر تنباکو" استفاده می کنند. آنها بسیار کارآمد نیستند و در عین حال بسیار مقرون به صرفه برای برداشت گونه های برتر و کمیاب توتون هستند. تریلرهای دروگر مدرن برای محصولات مورد تقاضا توسط تراکتورهای سوخت دیزل کشیده می شوند. "کرپرها" یا "پرایمرها" برگها را به صورت دستی جدا می کنند و آنها را به "طبقه" یا "لوپر" می اندازند، که برگها را با ریسمان به یک میله چهار طرفه می چسباند. این میله ها را تا پر شدن دروگر آویزان می کنند. سپس تیرها در یک واگن بسیار بزرگتر قرار می گیرند تا توسط تراکتورهای دیزلی به مقصدشان کشیده شوند. برای تنباکوهای کمیاب آنها اغلب در مزرعه درمان می شوند. به طور سنتی، بردگانی که برش می‌دادند و می‌کشیدند، با اولین کشیدن برگ‌های بزرگ، کثیف و پایه، دوران سختی داشتند. برگها به صورت آنها سیلی زدند و شیره تنباکوی تیره که به صورت صمغ تیره خشک می شود، بدن آنها را پوشانده و سپس خاک به صمغ چسبیده بود.

كورپرها مرد بودند و تارها كه در صندلي هاي مرتفع تر نشسته بودند، زنان و كودكان بودند. دروگرها مکان هایی برای یک تیم ده کارگری داشتند: هشت نفر در حال کشت و زه کشی، به علاوه یک بسته بندی که میله های بنددار سنگین تنباکوی سبز خیس را از نخ ها خارج کرده و روی قسمت پالت دروگر بسته بندی می کرد، به اضافه یک سوار. صندلی های بیرونی از دروگر آویزان شده بودند - آویزان شده بودند تا در ردیف های تنباکو قرار بگیرند. از آنجایی که این صندلی‌ها معلق بودند، تعادل وزن دو تیم خارجی (مشابه اره‌ای زمین بازی ) مهم بود. داشتن یک فرد بیش از حد سنگین یا سبک در ترکیب نامتعادل اغلب منجر به واژگونی دروگر می‌شود، به‌ویژه هنگامی که در انتهای یک ردیف می‌چرخد. مخازن آب به دلیل گرما و خطر کم آبی یکی از ویژگی های رایج دروگر بود.

تولید جهانیویرایش کنید

روندهاویرایش کنید

تولید برگ تنباکو بین سالهای 1971، که طی آن 4.2 میلیون تن برگ تولید شد، تا سال 1997، که طی آن 5.9 میلیون تن برگ تولید شد، 40 درصد افزایش یافت. [5] بر اساس سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد، انتظار می رود تولید برگ تنباکو تا سال 2010 به 7.1 میلیون تن برسد. این رقم کمی کمتر از رکورد تولید بالای سال 1992 است که طی آن 7.5 میلیون تن برگ تولید شد. . [6] رشد تولید تقریباً به طور کامل به دلیل افزایش بهره‌وری توسط کشورهای در حال توسعه بود، جایی که تولید 128٪ افزایش یافت. [7]

در همان دوره زمانی، تولید در کشورهای توسعه یافته عملا کاهش یافت. [6] افزایش تولید تنباکو در چین تنها بزرگترین عامل در افزایش تولید جهانی بود. سهم چین از بازار جهانی از 17 درصد در سال 1971 به 47 درصد در سال 1997 افزایش یافته است . در حالی که این تعرفه از 64 درصد در سال 1999 به 10 درصد در سال 2004 کاهش یافته است، [8] همچنان باعث شده است که سیگارهای محلی و چینی به دلیل قیمت پایین تر، بر سیگارهای خارجی ترجیح داده شوند.

سالانه 6.7 میلیون تن تنباکو در سراسر جهان تولید می شود. چین (39.6%)، هند (8.3%)، برزیل (7.0%) و ایالات متحده (4.6%) بزرگترین تولیدکنندگان تنباکو هستند. [9]

تولیدکنندگان عمدهویرایش کنید

تولید تنباکو در سراسر جهان

ایالات متحدهویرایش کنید

در ایالات متحده، تا سال 2014، کارولینای شمالی بزرگترین تولید کننده تنباکو بود، با حدود 1800 مزرعه تنباکو که 30000 کارگر در سال 400 میلیون پوند محصول تولید می کردند. [10]

در ایالات متحده، کاهش تعداد افراد سیگاری، پایان برنامه پرداخت انتقال تنباکو در سال 2014، و رقابت از سوی تولیدکنندگان در کشورهای دیگر، اقتصاد کشاورزی تنباکو را تا سال 2015 چالش برانگیزتر کرد. [11]

چینویرایش کنید

در اوج تولید جهانی تنباکو، 20 میلیون خانوار روستایی چینی در 2.1 میلیون هکتار زمین تولید تنباکو می کردند. [12] اکثریت قریب به اتفاق تولید تنباکو برای بازار ملی در نظر گرفته شده است. در حالی که این محصول اصلی برای میلیون ها کشاورز چینی است، کشت تنباکو به اندازه پنبه یا نیشکر سودآور نیست. این به این دلیل است که دولت چین قیمت بازار را تعیین می کند. در حالی که این قیمت تضمین شده است، به دلیل عدم وجود ریسک بازار، کمتر از قیمت طبیعی بازار است. چین برای کنترل بیشتر تنباکو در مرزهای خود، اداره دولتی انحصار دخانیات (STMA) را در سال 1982 تأسیس کرد. STMA تولید، بازاریابی، واردات و صادرات تنباکو را کنترل می کند. و بین سالهای 1982 و 2004 1.3 درصد به درآمد ملی کمک کرد. [13]

برزیلویرایش کنید

در برزیل حدود 135000 کشاورز خانوادگی از تولید تنباکو به عنوان فعالیت اقتصادی اصلی خود یاد می کنند. [12] تنباکو هرگز از 0.7 درصد کل سطح زیرکشت کشور تجاوز نکرده است. [14] در مناطق جنوبی برزیل، تنباکوی دودکش ویرجینیا و آمارلینیو و همچنین تنباکوی بادی کیور شده Burley و Dark (Galpão Comum) تولید می‌شود. از این نوع تنباکوها برای سیگار استفاده می شود. در شمال شرق، تنباکوی تیره تر، با هوا و آفتاب کیور شده رشد می کند. این نوع تنباکو برای سیگار برگ، پیچ و تاب و سیگار تیره استفاده می شود. [14] دولت برزیل تلاش هایی برای کاهش تولید تنباکو انجام داده است اما ابتکار عمل سیستماتیک ضد کشاورزی موفقی نداشته است. با این حال، دولت برزیل وام های کوچکی برای مزارع خانوادگی، از جمله مزارع پرورش تنباکو، از طریق Programa Nacional de Fortalecimento da Agricultura Familiar (PRONAF) می دهد. [15]

هندویرایش کنید

هند دارای 96865 تنباکوکار ثبت شده است [16] و بسیاری دیگر که ثبت نام نکرده اند. حدود 0.25 درصد از زمین های زیر کشت هند برای تولید تنباکو استفاده می شود. [17] از سال 1947، دولت هند از رشد صنعت تنباکو حمایت کرده است. هند دارای هفت مرکز تحقیقات تنباکو است که در: Jeelugumilli، AP، Kandukuru، AP، Guntur، AP، Kalavacherla، AP، Hunsur، Karnataka، Vedasandur، Tamil Nadu، Dinhata، بنگال غربی قرار دارند. و راجاموندری مؤسسه تحقیقاتی اصلی را در خود جای داده است. دولت هیئت تنباکو Guntur را راه اندازی کرده است که برای افزایش تولید، فروش و صادرات تنباکو هندی کار می کند. Guntur همچنین به دلیل مزارع تنباکو خود شناخته شده است. مؤسسه تحقیقاتی مرکزی دخانیات زیر نظر شورای تحقیقات کشاورزی هند کار می کند. [18] محصول تنباکو در منطقه ای به وسعت 0.45 متر هکتار (0.27 درصد از سطح زیر کشت خالص) کشت می شود و 750 میلیون کیلوگرم برگ توتون تولید می کند. هند به ترتیب پس از چین و برزیل دومین تولید کننده و صادرکننده بزرگ (از لحاظ کمیت) است. تولید تنباکوی Flue-Cured Virginia (FCV) حدود 300 میلیون کیلوگرم از مساحت 0.20 میلیون هکتار است در حالی که 450 میلیون کیلوگرم تنباکو غیر FCV از مساحت 0.25 میلیون هکتار تولید می شود. در سناریوی جهانی، تنباکوی هندی 10 درصد از مساحت و 9 درصد از کل تولید را تشکیل می دهد. به دلیل نقش غالب این محصول تجاری، کمیته مرکزی دخانیات هند (ICTC) در سال 1947 موسسه تحقیقات دخانیات مرکزی (CTRI) را در راجاموندری (آندرا پرادش) تأسیس کرد. این موسسه از سال 1947 تحت کنترل اداری ICTC، مدرس قرار داشت. تا سال 1965 و متعاقباً به شورای تحقیقات کشاورزی هند (ICAR) دهلی نو منتقل شد. ICAR به عنوان یک مخزن اطلاعات عمل می کند و در زمینه کشاورزی، باغبانی، مدیریت منابع، علوم دامی، مهندسی کشاورزی، شیلات، ترویج کشاورزی، آموزش کشاورزی، علوم خانگی و ارتباطات کشاورزی مشاوره ارائه می دهد. این سازمان وظیفه هماهنگی برنامه های تحقیق و توسعه کشاورزی و ایجاد ارتباط در سطوح ملی و بین المللی با سازمان های مرتبط را برای ارتقای کیفیت زندگی جامعه کشاورز دارد.

بنگلادشویرایش کنید

بنگلادش در سال 2009 84919 کشاورز تنباکو ثبت شده داشت که به عنوان کشاورزان "سطح اول" با دسترسی به سیستم های کشاورزی قراردادی رسمی شناخته می شوند . علاوه بر آن، تقریباً 250,000 کشاورز ثبت نشده اعتقاد بر این است که تنباکو را به عنوان محصول اصلی خود دارند. این امر بنگلادش را بعد از چین دومین تولیدکننده بزرگ تنباکو از نظر نیروی کار می کند. همچنین از نظر درصد زمین های کشاورزی ثبت شده اختصاص داده شده به کشت تنباکو با 0.4 درصد، سومین کشور بزرگ است. [19]

مشکلات در تولید تنباکوویرایش کنید

کودکان کارویرایش کنید

اداره بین المللی کار گزارش داد که بیشترین کودکان کار در کشاورزی کار می کنند که یکی از خطرناک ترین انواع کار است. [20] [ تأیید ناموفق - بحث را ببینید ] صنعت تنباکو تعدادی از این کودکان کار را در خود جای داده است. استفاده گسترده از کودکان در مزارع در ایالات متحده، آرژانتین، برزیل، چین، هند، اندونزی، مالاوی و زیمبابوه وجود دارد. [21] در حالی که برخی از این کودکان با خانواده خود در مزارع کوچک خانوادگی کار می کنند، برخی دیگر در مزارع بزرگ کار می کنند. در اواخر سال 2009 گزارش‌هایی توسط گروه حقوق بشر پلان بین‌الملل مستقر در لندن منتشر شد که ادعا می‌کرد کار کودکان در مزارع دخانیات مالاوی (تولیدکننده 1.8 درصد تنباکوی جهان [5] ) رایج است. این سازمان با 44 نوجوان مصاحبه کرد که در طول فصل رشد 2007-2008 به طور تمام وقت در مزارع کار می کردند. کودکان کار از دستمزد کم، ساعات طولانی و همچنین آزار جسمی و جنسی توسط سرپرستان خود شکایت داشتند. [22] آنها همچنین گزارش کردند که از بیماری تنباکو سبز ، نوعی مسمومیت با نیکوتین رنج می برند. هنگامی که برگ های مرطوب نگهداری می شوند، نیکوتین برگ ها جذب پوست می شود و باعث تهوع، استفراغ و سرگیجه می شود. کودکان از طریق تماس مستقیم با برگ های تنباکو در معرض نیکوتین 50 سیگاری قرار گرفتند. این سطح از نیکوتین در کودکان می تواند به طور دائم ساختار و عملکرد مغز را تغییر دهد. [20] [ تأیید ناموفق - بحث را ببینید ]

در سال 2014، دیده بان حقوق بشر گزارشی را منتشر کرد که جزئیات کار کودکان در مزارع دخانیات ایالات متحده را شرح می داد. این گزارش بیان می‌کند که 73 درصد از کودکانی که با آنها مصاحبه کرده‌اند گزارش کرده‌اند که دچار تهوع، سردرد، بیماری‌های تنفسی و بیماری‌های پوستی شده‌اند، در حالی که 66 درصد علائمی را گزارش کرده‌اند که با مسمومیت حاد نیکوتین سازگار است. [23] این گزارش بیان می‌کند که اکثر کودکانی که با آنها مصاحبه کرده‌اند بین 10 تا 12 ساعت در روز کار می‌کنند و برخی از کودکان گزارش داده‌اند که کمتر از حداقل دستمزد با کسر پیمانکار یا پرورش‌دهنده برای آب آشامیدنی یا به دلایلی که برای آنها توضیح داده نشده است، درآمد دارند. [24]

در ایالات متحده مشخص شد که کودکان به مدت دوازده ساعت در مزارع تنباکو کار می کنند. [25]

خانواده هایی که توتون و تنباکو تولید می کنند اغلب باید تصمیم دشواری بین کار کردن یا رفتن به مدرسه فرزندان خود بگیرند. متأسفانه کار کردن اغلب بر آموزش غلبه می کند، زیرا کشاورزان تنباکو، به ویژه در کشورهای در حال توسعه، نمی توانند بدون نیروی کار ارزانی که کودکان فراهم می کنند، از محصول خود پول کافی برای زنده ماندن به دست آورند.

در دسامبر 2022، گزارش ویژه سازمان ملل نشان داد که 3000 کودک در صنعت دخانیات مالاوی مشغول به کار هستند ، علیرغم لغو سال گذشته سیستم استخدامی متهم به تشویق کار کودکان در صنعت دخانیات . دولت مالاوی برنامه هایی را با هدف پایان دادن به کار کودکان و تضمین حمایت از آن اجرا می کرد. [26]

اقتصادویرایش کنید

درصد زیادی از سود حاصل از تولید تنباکو به شرکت‌های بزرگ تنباکو تعلق می‌گیرد تا کشاورزان محلی. همچنین بسیاری از کشورها یارانه های دولتی برای کشاورزی تنباکو دارند. [27] شرکت های عمده دخانیات تولید جهانی تنباکو را تشویق کرده اند. فیلیپ موریس، بریتیش امریکن توباکو و ژاپن توباکو هر کدام دارای تأسیسات تولید تنباکو در حداقل 50 کشور هستند یا اجاره می دهند و از حداقل 12 کشور دیگر برگ تنباکوی خام خریداری می کنند. [28] این تشویق، همراه با یارانه های دولتی منجر به اشباع در بازار تنباکو شده است. این مازاد منجر به کاهش قیمت شده است که برای کشاورزان تنباکو در مقیاس کوچک ویرانگر است. بر اساس گزارش بانک جهانی، بین سال های 1985 و 2000، قیمت تنباکو با تورم تعدیل شده 37 درصد کاهش یافت. [29]

محیطویرایش کنید

تولید تنباکو مستلزم استفاده از مقدار زیادی آفت کش برای مبارزه با آفات و بیماری های مختلف است . شرکت های تنباکو حداکثر 16 کاربرد جداگانه از آفت کش ها را فقط در فاصله زمانی بین کاشت بذر در گلخانه ها و پیوند گیاهان جوان به مزرعه توصیه می کنند. [30] استفاده از آفت کش ها به دلیل تمایل به تولید محصولات بزرگتر در مدت زمان کمتر بدتر شده است، زیرا ارزش بازار تنباکو کاهش می یابد. آفت کش ها اغلب به کشاورزان تنباکو آسیب می رسانند زیرا از اثرات بهداشتی و پروتکل ایمنی مناسب برای کار با آفت کش ها بی اطلاع هستند. این آفت کش ها و همچنین کودها به خاک، آبراه و زنجیره غذایی ختم می شوند. [31] آفت‌کش‌ها همراه با کار کودکان، تهدیدی بزرگ‌تر هستند. قرار گرفتن زودهنگام با آفت کش ها ممکن است خطر سرطان مادام العمر کودک را افزایش دهد و همچنین به سیستم عصبی و ایمنی بدن او آسیب برساند. [32]

تنباکو اغلب به شدت کود داده می شود . [33] برخی از آپاتیت معدنی در فلوریدا که برای تولید فسفات برای محصولات تنباکوی آمریکا استفاده می شود، حاوی اورانیوم، رادیوم، سرب-210 و پلونیوم-210 و رادون است. [34] [35] دود رادیواکتیو حاصل از تنباکو که از این طریق بارور می شود در ریه ها رسوب می کند [36] و حتی اگر سیگاری این عادت را ترک کند، تشعشع آلفا آزاد می کند. [36] ترکیب تار سرطان‌زا و تشعشع در اندام حساسی مانند ریه‌ها خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد نیاز به منبع ] . اگر فرد سیگاری در الیاف آزبست که معمولاً در محیط‌های شهری و صنعتی وجود دارد نیز تنفس کند، خطر ابتلا به سرطان بسیار افزایش می‌یابد [